Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Hoe kies je de zuinigste verwarmingsinstallatie?

heat-img-installation.jpg

Belangrijk: Als we hierna spreken over een verwarmingsinstallatie, dan bedoelen we een systeem voor centrale verwarming (met één centrale warmtebron).

Bij nieuwbouw is de keuze van een verwarmingsinstallatie vrij eenvoudig en wordt het bijna zeker een warmtepomp om te kunnen voldoen aan de steeds strengere normen op het vlak van de energie-efficiëntie. 

Bij een verbouwing of renovatie, of ter vervanging van een versleten ketel, heb je praktisch gezien verschillende opties, maar die zijn afhankelijk van de woning: isolatiegraad van de woning, de aanwezigheid van vloerverwarming of radiatoren, het te verwarmen volume, de aanwezigheid van aardgas in de straat,… Raadpleeg daarom eerst een deskundige alvorens een beslissing te nemen. 

Om een inzicht te krijgen in de vele mogelijkheden, verwijzen we naar een overzichtelijke tabel die de soorten verwarmingssystemen vergelijkt. 

Op de TopTen-website vind je een overzicht van de zuinigste warmtepompen en verwarmingsketels op pellets / hout die in België verkocht worden.