Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

frid-img-hero.jpg

Koelkast

Toestellen die verwarmen of koelen verbruiken in het algemeen veel energie. Dat geldt ook voor de koelkast die – in tegenstelling tot vele andere toestellen - 24u op 24u ingeschakeld blijft. Toch kunnen een doordachte aankoop en een aantal goede reflexen dat verbruik behoorlijk drukken.

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je koelkast doen dalen door:

  1. de juiste koelkast aan te kopen: voor een goede start koop je best een toestel dat aangepast is aan je behoeften en het aantal personen, en dat zuinig is (met een laag energieverbruik) en duurzaam.
  2. de koelkast optimaal te gebruiken: dat kan onder meer door de thermostaat niet te laag in te stellen, het vriesvak regelmatig te ontdooien, de deur niet nodeloos te laten openstaan, en correct om te gaan met voedsel.
  3. aandacht te hebben voor enkele technische aspecten: een correcte plaatsing, de beperking van het aantal koeltoestellen in huis en het uitzetten bij een langere afwezigheid.
  4. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom en recycleer een oude koelkast.

Een goede start: de aankoop van het juiste toestel

Een koelkast is een vrij duur toestel dat gemakkelijk vele jaren meegaat. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of die koelkast een diepvriesvak moet hebben, een vrijstaand dan wel een ingebouwd toestel moet zijn… zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak kies je best een toestel 'op maat' (qua volume), dat zuinig is  (want het is het hele jaar door in gebruik) en duurzaam.

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook door enkele eenvoudige gedragstips te volgen kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je koelkast doen dalen: de temperatuur niet nodeloos laag zetten, de binnenruimte regelmatig ontdooien, de deur niet langer dan nodig open laten of correct om te gaan met voedsel.

Met aandacht voor enkele technische aspecten

Er zijn ook enkele meer structurele tips: zorgen voor een correcte plaatsing en goed sluitende rubbers aan de deuren, en het beperken van het aantal koelkasten in uw woning. zet de koelkast ook uit bij een langere afwezigheid. 

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Gebruik gedurende de ganse levensduur groene stroom: hiermee spaar je het milieu en daalt je CO₂-uitstoot. En als een koelkast na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt wordt, is een correcte recyclage meer dan aangewezen: zo worden niet alleen de materialen gerecycleerd maar kunnen ook de koelvloeistoffen en de gassen in het isolatieschuim op een professionele wijze opgevangen en onschadelijk gemaakt worden, wat de ozonlaag en het klimaat ten goede komt.