Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

wash-img-hero.jpg

Wasmachine

Wasmachines zijn – zeker in gezinnen met kinderen – toestellen die elke week heel wat uren aan het werk zijn. En elke wasbeurt verbruikt behoorlijk veel water (tot 100 liter of meer!) en energie (vooral voor de opwarming van dit water).  

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je wasmachine doen dalen door:

  1. het juiste toestel aan te kopen: voor een goede start koop je best een zuinig toestel op maat van je behoeften, geen was-droogcombinatie maar wel een duurzaam toestel.
  2. het toestel optimaal te gebruiken: door de wasmachine enkel goed gevuld te laten draaien, op een lage temperatuur te wassen en een zuinig wasprogramma te kiezen. Je kan tijd en energie besparen bij het drogen van het wasgoed door een hoge zwiersnelheid te kiezen.
  3. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom, milieuvriendelijke wasproducten in de juiste dosis en recycleer een afgedankt toestel.

Een goede start: de aankoop van het juiste toestel

Een wasmachine is een duur toestel dat gemakkelijk vele jaren meegaat. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of de deur langs voor of langs boven opengaat, of je een vrijstaand dan wel een ingebouwd toestel wenst, of je een basismodel of één met specifieke wasprogramma’s verkiest … zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak kies je best een toestel 'op maat' (laadvermogen), dat zuinig omspringt met energie en water, wassen en drogen niet in één toestel combineert, en duurzaam is.

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook door enkele eenvoudige gebruiken kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot doen dalen: het volstaat immers om de machine enkel goed gevuld te laten draaien, op een lage temperatuur te wassen of een zuinig wasprogramma te kiezen. Dat is bovendien ook een win-win voor je budget. En verder kan je nog tijd en energie besparen bij het drogen van het wasgoed door een hoge zwiersnelheid te kiezen.

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Een wasmachine produceert ook afvalwater. Daarom kiezen we best voor wasmiddelen die het milieu zo weinig mogelijk belasten, die we correct doseren. Gebruik ook groene stroom en zorg op het einde van de levensduur van het toestel voor een correcte recyclage.