Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

data-img-hero.jpg

Internet en dataverbruik

Het internet biedt ons veel comfort: hiermee kunnen we in elke klikken eender welke informatie opzoeken, telewerken, de verwarming aansturen, financiële transacties uitvoeren, aankopen doen, communiceren, video’s bekijken, enz. Maar de vele voordelen hebben spijtig genoeg ook een schaduwzijde...

... want al deze toepassingen hebben ons dataverbruik doet ontploffen: voor 2022 wordt dit wereldwijd geschat op bijna 50 GB per persoon per maand. De digitale sector is nu al verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat meer is dan het luchtverkeer. En dit cijfer zou tegen 2025 kunnen verdubbelen !

Van die uitstoot nemen de netwerkinfrastructuur en de datacenters 25% voor hun rekening, terwijl onze eigen apparaten (computers, tablets, telefoons, enz.) 75% ervan vertegenwoordigen, met een aandeel van 37% voor hun productie en 38% voor het gebruik dat we ervan maken.

Willen we de hoge CO₂-uitstoot verbonden aan ons dataverbruik proberen af te slanken en onze digitale voetafdruk verkleinen, dan kunnen we enkele doelgerichte acties ondernemen:

  1. minder video's bekijken, want deze vertegenwoordigen liefst 80% van ons totaal dataverbruik
  2. minder gegevens opslaan in de 'cloud', want de datanetwerken en datacenters zijn samen verantwoordelijk voor 1% van het wereldwijd elektriciteitsverbruik