Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

appl-img-hero.jpg

De levensduur van toestellen

Elektrische en elektronische toestellen bieden ons veel voordelen: een comfortabel leven, amusement, communicatie… Maar die vele toestellen in huis vertegenwoordigen ook een erg grote ‘verborgen’ CO₂-uitstoot, afkomstig van hun productie, transport en recyclage. Op dit vlak liggen er dus nog vele kansen te grijpen !

De CO₂-uitstoot van een toestel in huis kan je doen dalen door een doordacht gebruik dat je er jarenlang van maakt. Maar daarnaast heb je ook een – misschien onverwacht grote - impact op de CO₂-uitstoot vóór en na dit gebruik, tijdens de productie en recyclage. Ziehier enkele waardevolle tips op dit vlak: 

  • Koop ‘verantwoord’: voor een goede start kies je best duurzame toestellen, en waarom niet op de tweedehandsmarkt ?
  • Gebruik je toestellen langer: probeer ze minder snel te vervangen en laat ze herstellen bij een defect.
  • Recycleer je afgedankte toestellen.

Een goede start: een verantwoorde aankoop

Een goede kwaliteit van het toestel en een goede dienst na verkoop maken dat je er zo lang mogelijk zonder zorgen van kan genieten. Maar overweeg misschien ook de aankoop van een tweedehands toestel om te vermijden dat nog degelijk werkende toestellen vroegtijdig afgedankt worden. 

Gun je toestel een lang leven

Als je je toestellen langer gebruikt en ze ook laat herstellen wanneer ze defect zijn, dan bespaar je heel wat op materialen en energie en verminder je de CO₂-uitstoot verbonden aan hun productie en transport.

Last but not least: een correcte recyclage

Als je oude toestellen na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt worden, denk er dan aan om ze te recycleren: zo kunnen veel materialen gerecycleerd worden en sluit je de materialenkringloop, bespaar je veel energie en verminder je je CO₂-uitstoot nog verder.