Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

wind-img-hero.jpg

Vensters

Enkel glas en gewoon dubbel glas horen niet langer thuis in een woning. Hun vervanging door vensters met hoogrendementsglas of zelfs met driedubbele beglazing heeft een grote impact op het energieverbruik en op de CO₂-uitstoot, ook al kan deze ingreep initieel wel kostelijk zijn. 

Er bestaan niet zo gigantisch veel tips om de warmteverliezen door je vensters te verlagen:

  • vervang je oude vensters: zo kan bijvoorbeeld de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas de warmteverliezen doorheen dit raam met 80% doen dalen! Ook de keuze van het juiste kader is van belang.
  • neem enkele eenvoudige gewoonten aan: je kan de gordijnen, luiken of rolluiken sluiten als het donker wordt, en tochtstrips aanbrengen waar er kieren zijn.

Met kennis van zaken: hier vind je alle nodige info voor het kiezen van glas en kader, en uitleg over de U-waarde van een raam. 

Vervang je oude vensters

Dit is de enige remedie om de warmteverliezen doorheen je huidige oude vensters drastisch te beperken en tegelijk je energiefactuur en je CO₂-uitstoot te verlagen. 

Neem enkele eenvoudige gewoonten aan

Zelfs als je niet van plan bent je oude ramen te vervangen of al prima ramen hebt, dan zijn er toch nog enkele eenvoudige tips waarmee je de warmteverliezen kan doen dalen:

Met kennis van zaken

Wil je snel een antwoord vinden op enkele prangende technische vragen? Dan vind je hieronder alvast veel informatie die je nodig hebt: