Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

cook-img-hero.jpg

Kookplaat

Kookplaten worden slechts enkele uren per dag gebruikt maar zijn wel grote energieverbruikers. Naast de keuze van de juiste technologie is echter ook de manier van koken bepalend voor het energieverbruik.

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je kookplaat doen dalen door:

  1. het juiste type aan te kopen: voor een goede start koop je best een inductiekookplaat op elektriciteit. Een kookplaat op gas is niet langer een goed idee omdat we fossiele brandstoffen willen vermijden om klimaatneutraal te worden. Zorg er ook voor dat het een duurzame kookplaat is.
  2. de kookplaat optimaal te gebruiken: met enkele eenvoudige gedragstips kan je het energieverbruik en dikwijls ook de kooktijd gevoelig doen dalen.
  3. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom en recycleer een afgedankte kookplaat.

Een goede start: de aankoop van de juiste kookplaat

Een kookplaat kan een duur toestel zijn maar gaat wel vele jaren mee. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of de kookplaat al dan op dezelfde hoogte als je werkblad ligt, hoe de randen eruit zien,… zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak kies je best een toestel dat zuinig en duurzaam is. 

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook bij het gebruik van de kookplaat kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot doen dalen: het volstaat immers om het juiste kookmateriaal op de juiste manier te gebruiken, en bij het ontdooien en koken rekening te houden met enkele heel eenvoudige tips.

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Als je kookt op elektriciteit, kies dan groene stroom. En als een kookplaat na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt wordt, is een correcte recyclage meer dan aangewezen.