Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

oven-img-hero.jpg

Oven

Ovens worden misschien niet dagelijks of hooguit enkele uren per dag gebruikt maar zijn - zoals alle toestellen die warmte moeten produceren - wel grote energieverbruikers. Naast de keuze van de juiste technologie is echter ook de manier waarop de oven gebruikt en het voedsel bereid wordt, bepalend voor het energieverbruik.

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je oven doen dalen door:

  1. het juiste toestel aan te kopen: voor een goede start koop je best een zuinige en duurzame oven. 
  2. het toestel optimaal te gebruiken: met enkele eenvoudige gedragstips rond het gebruik van de oven of de verwerking van voedsel kan je het energieverbruik gevoelig doen dalen. 
  3. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom en recycleer een afgedankte oven.

Een goede start: de aankoop van de juiste oven

Een oven kan een duur toestel zijn maar gaat wel vele jaren mee. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of de oven bepaalde programma’s (zoals bv. pyrolyse) nodig heeft, een combinatie met een microgolf moet zijn… zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak kies je best een zuinig en duurzaam toestel. 

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook enkele eenvoudige en voor de hand liggende tips over een optimaal gebruik van de oven of over de manier waarop je het voedsel best bereidt, kunnen je energieverbruik en CO₂-uitstoot doen dalen.

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Gebruik bij voorkeur groene stroom. En als een oven na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt wordt, is een correcte recyclage meer dan aangewezen.