Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

ligh-img-hero.jpg

Verlichting

Verlichting neemt ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin voor zijn rekening. Het is dus van belang om op dit vlak de nodige acties te ondernemen. 

Er zijn tal van tips om dit energieverbruik (en de ermee gepaard gaande CO₂-uitstoot) te doen dalen, wat zowel voor de portefeuille als voor het klimaat een goede zaak is:

  1. Vervang oude lampen:  Hiermee realiseer je de grootste besparingen. Een rekenmodule helpt je via afbeeldingen de oude lamp te herkennen en te vervangen door een veel zuiniger alternatief, en berekent in één klap ook de winst ! En geef daarna de afgedankte lamp via recyclage een nieuw leven!
  2. Licht voor sfeer en comfort: Stel een lichtplan op om in elke kamer de juiste sfeer en correcte lichtomstandigheden voor al je activiteiten te creëren. Intelligente lichtregelsystemen kunnen je daarbij zeker helpen.
  3. Meer daglicht en beter kunstlicht:  Met lichtkoepels, lichte kleuren in de kamer en goed onderhouden lichtarmaturen heb je beduidend minder kunstlicht nodig.
  4. Spring verstandig om met licht:  Enkele eenvoudige gedragstips helpen je om licht alleen te gebruiken waar en wanneer dat nodig is. 

In het laatste deel ‘Licht werpen op licht’ vind je alle informatie over karakteristieken van lampen (het vermogen, de lichtopbrengst, de openingshoek) en van het geproduceerde licht (de kleurtemperatuur en de kleurweergave-index). Je bent nu een expert…

Vervang oude lampen

De vervanging van oude, energievretende lampen door moderne, superzuinige ledlampen (met een zeer hoge energie-efficiëntie) biedt je zonder twijfel besparingen. Een praktische rekenmodule helpt je via afbeeldingen de oude lamp te herkennen en te vervangen door een veel zuiniger alternatief, en berekent in één klap ook de winst ! En vergeet niet na de vervanging de afgedankte lamp via recyclage een nieuw leven te geven!

Licht voor comfort en sfeer

De tijd dat er bij de bouw van een woning in elke kamer één enkele lamp in het midden van het plafond voorzien werd, is al lang voorbijgestreefd: elke kamer bevat nu al gauw verschillende lichtpunten, die voor een aangename sfeer moeten zorgen en garanderen dat TV-kijken, lezen, (tele)werken,… onder optimale en comfortabele omstandigheden kunnen doorgaan. Een lichtplan opstellen is dus een goede eerste stap.

Maar ook die aangepaste verlichting is geen vast gegeven meer, want er komen steeds meer eenvoudig te bedienen intelligente systemen op de markt waarmee we in een wip - via draadloze schakelaars, afstandsbedieningen of detectoren, aangestuurd door een app op de smartphone – de sfeer in de kamer kunnen aanpassen aan de activiteit van het moment.

Meer daglicht en beter kunstlicht

Een renovatie of een opfrisbeurt van de woning zijn ideale ogenblikken om na te gaan of je ook de verlichting niet kan optimaliseren:

  • Een lichtkoepel installeren in een plat of een hellend dak, is een ingreep die binnenshuis een wereld van verschil kan maken.
  • Maar het kan ook kleinschaliger: bij een schilderbeurt bv. kan je voor heldere kleuren kiezen en zo het binnenvallende daglicht optimaal gebruiken. 
  • En bij een schoonmaak kan je zeker ook de lichtarmaturen eens onder handen nemen, waardoor hun lichtopbrengst weer beduidend kan stijgen, zodat je voor eenzelfde verlichting minder lampen moet laten branden.

Verstandig omspringen met licht

De zuinigste verlichting is uiteraard diegene die niet brandt. Vandaar enkele tips die je kunnen helpen het licht enkel te laten branden waar en wanneer het nodig is. Dat kan ook automatisch met de hulp van eenvoudige technische hulpmiddelen zoals sensoren.

Permanent verbruik - zelfs bij lampen die niet branden – is natuurlijk ook geen goede zaak. Een correcte plaatsing van de schakelaars bij het gebruik van transformatoren en dimmers vermijdt dit nutteloze sluipverbruik.

Licht werpen op licht 

Wil je je snel informatie en een antwoord vinden op enkele technische vragen over de lamp zelf of over het voortgebrachte licht ? Dan vind je hieronder in een notendop alle informatie die je kan helpen om de juiste lamp te zoeken op basis van de nodige kennis van zaken over:

  • de hoeveelheid geproduceerd licht : de lichtstroom (in lumen) 
  • het energieverbruik: het vermogen (in watt)
  • de breedte van de lichtkegel: de openingshoek (in graden)
  • de kleurtint van het geproduceerde licht: de kleurtemperatuur (in kelvin)
  • de mate waarin een lichtbron de kleuren van voorwerpen goed weergeeft: de kleurweergave-index (CRI of Ra, als een cijfer tussen 0 en 100)