Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

wall-img-infrared-hero.jpg

Muurisolatie

De buitenmuren van een woning vervullen tal van belangrijke functies: water- en winddichtheid, warmte- en geluidsisolatie, brandveiligheid, stabiliteit,… Maar zonder warmte-isolatie kunnen de buitenmuren verantwoordelijk zijn voor 20 à 25% van alle warmteverliezen in huis. Een goede isolatie is dan ook essentieel als je je verwarmingskosten en CO₂-uitstoot wil verminderen.

Muurisolatie kan een ingrijpende of dure ingreep zijn. Informeer je dus best vooraf over de juiste methode, de benodigde isolatiedikte en het geschikte materiaal. Belangrijk is ook om de werken correct uit te (laten) voeren om condensatieproblemen te vermijden. Laat je dus best met raad en daad bijstaan door een vakman !

De 3 belangrijke vragen in een notendop:

  • Waar isoleren ? 
    Isoleren langs buiten is technisch gezien de beste methode omdat een continue en dikke isolatie mogelijk is, maar ze verandert het uitzicht van de gevel, vergt aanpassingen (bv. aan vensterbanken en deurdorpels) en is dikwijls duur. De spouw navullen is dan weer een eenvoudige, snelle en vrij goedkope ingreep, maar de dikte van de laag is beperkt en maakt de buitengevel gevoeliger voor vorst. Langs binnen isoleren tenslotte vraagt een zeer nauwgezette plaatsing, leidt tot ruimteverlies, vergt ook aanpassingen (bv. aan de elektriciteit, radiatoren,…) en maakt de buitengevel ook gevoeliger voor vorst.
  • Welk isolatiemateriaal ?
    Kies het juiste isolatiemateriaal in functie van de gekozen isolatiemethode. De natuurlijke (organische) materialen scoren op milieuvlak het best, gevolgd door de minerale materialen. De kunststofschuimen zijn minder milieuvriendelijk maar isoleren dan weer beter.
  • Welke dikte ? 
    Ga – als het technisch kan - voor een dikte van 10 à 18 cm isolatie. Dat leidt wel tot een relatief kleine meerkost, maar die verlaagt wel je energieverbruik, biedt een groter comfort en geeft je woning een betere EPC-waarde en hogere verkoopwaarde.

Je gevels isoleren: rendabel en comfortabel !

Een rekenmodule in de eerste tip helpt je stap voor stap doorheen het beslissingsproces. 

Met kennis van zaken 

Wil je snel te weten komen waar, op welke wijze en met welke materialen je kan isoleren ? 

R, λ en U : begrijpen waarover men praat

Voor een leek lijkt het misschien aartsmoeilijk, maar dankzij de info hieronder hebben termen als de thermische weerstand R of de warmtegeleidingscoëfficiënt λ van een isolatiemateriaal en de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) na isolatie weldra geen geheimen meer voor je: