Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

free-img-hero.jpg

Diepvriezer

Toestellen die verwarmen of koelen verbruiken in het algemeen veel energie. Dat geldt ook voor de diepvriezer die – net zoals een koelkast - 24u op 24u ingeschakeld blijft, en bovendien nog tot een veel lagere temperatuur moet koelen. Toch kunnen een doordachte aankoop en een aantal goede reflexen dat verbruik behoorlijk drukken.

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je diepvriezer kan je doen dalen door:

  • de juiste diepvriezer aan te kopen: voor een goede start koop je best een zuinig toestel (met een goed energielabel), op maat van je behoeften (niet groter dan nodig), dat bovendien een duurzaam toestel is.
  • de diepvriezer optimaal te gebruiken: dat kan onder meer door de thermostaat niet te laag in te stellen, regelmatig te ontdooien, de deur niet nodeloos te laten openstaan, en door correct om te gaan met voedsel.
  • aandacht te hebben voor enkele technische aspecten: een correcte plaatsing, de beperking van het aantal koeltoestellen in huis en het uitzetten bij een langere afwezigheid.
  • en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom en recycleer een afgedankte diepvriezer.

Een goede start: de aankoop van het juiste toestel

Een diepvriezer is een vrij duur toestel dat gemakkelijk vele jaren meegaat. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of je een vrijstaand dan wel een ingebouwd toestel wil, al dan niet met een anti-aanvriessysteem… zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak ga je best voor een toestel 'op maat' (qua volume), dat zuinig is (want het is normaal gezien het hele jaar door in gebruik), en duurzaam.

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook door enkele eenvoudige gedragstips te volgen kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je diepvriezer doen dalen: de temperatuur niet nodeloos laag zetten, de binnenruimte regelmatig ontdooien, de deur niet langer dan nodig open laten en op de juiste manier omgaan met voedsel.

Met aandacht voor enkele technische aspecten

Er zijn ook enkele meer structurele tips: zorgen voor een correcte plaatsing en goed sluitende rubbers aan de deuren, en het beperken van het aantal koeltoestellen in uw woning. En zet indien mogelijk de diepvriezer uit bij een langere afwezigheid. 

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Gebruik gedurende de ganse levensduur groene stroom: hiermee spaar je het milieu en daalt je CO₂-uitstoot. En als een diepvriezer na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt wordt, is een correcte recyclage meer dan aangewezen: zo worden de materialen (bv. de metalen) gerecycleerd en kunnen ook de koelvloeistoffen en de gassen in het isolatieschuim op een professionele wijze opgevangen en onschadelijk gemaakt worden, wat de ozonlaag en het klimaat ten goede komt.