Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

© Istock/Patryk_Kosmide

Dakisolatie

Het dak van een woning vervult tal van belangrijke functies en zorgt o.m. voor water- en winddichtheid, warmte- en geluidsisolatie, brandveiligheid, een verhoging van de stabiliteit, … Maar het dak kan ook verantwoordelijk zijn voor 20 à 30% van alle warmteverliezen. Een goede dakisolatie is dan ook essentieel als je je verwarmingskosten en CO₂-uitstoot wil verminderen.

Dakisolatie kan een ingrijpende of dure ingreep lijken. Maar een goede voorbereiding maakt een groot verschil en een correcte uitvoering vermijdt onaangename verrassingen achteraf. Laat je dus bij voorkeur bijstaan door een vakman !

De 3 belangrijke vragen in een notendop:

  1. Waar isoleren ? 
    Een plat dak moet je altijd langs buiten (boven) isoleren. Bij een hellend dak heb je de keuze: langs buiten is de technisch gezien de beste methode, maar meestal wordt om praktische en financiële redenen langs binnen geïsoleerd. Wordt de zolderruimte als bergruimte gebruikt en niet verwarmd, dan kan je beter de zoldervloer isoleren, wat eenvoudiger is en het verwarmd binnenvolume verkleint.
  2. Welk isolatiemateriaal ?
    Kies het juiste isolatiemateriaal, in functie van het soort dak en de gekozen isolatiemethode. De natuurlijke (organische) materialen scoren op milieuvlak het best, gevolgd door de minerale materialen. De kunststofschuimen zijn minder milieuvriendelijk maar isoleren dan weer beter.
  3. Welke dikte ? 
    Ga voor een dikte van 10 à 18 cm isolatie, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Enkele cm bijkomende isolatie vormen geen grote meerkost, maar verlagen wel je energieverbruik, bieden een groter comfort en geven je woning een lagere EPC-waarde en hogere verkoopwaarde.

Je dak isoleren: rendabel en comfortabel !

Een rekenmodule in de eerste tip helpt je stap voor stap doorheen het beslissingsproces. 

Met kennis van zaken 

Wil je snel te weten komen waar, op welke wijze en met welke materialen je kan isoleren ? 

R, λ en U : begrijpen waarover men praat

Voor een leek lijkt het misschien aartsmoeilijk, maar dankzij de info hieronder hebben termen als de thermische weerstand R of de warmtegeleidingscoëfficiënt λ van een isolatiemateriaal en de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) na isolatie weldra geen geheimen meer voor je: