Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

cars-img-hero.jpg

Wagens

Sinds 1990 is de uitstoot van het transport in ons land blijven stijgen: hij bedraagt meer dan 20% van de totale uitstoot! De motoren van onze (bijna 6 miljoen) personenwagens zijn wel steeds zuiniger geworden, maar we rijden meer kilometers en kopen vaak zwaardere modellen (monovolumes en SUV's) die meer verbruiken. 

Hieronder vind je enkele tips om het verbruik en de CO₂-uitstoot van je wagen te doen dalen. Dat kan door:

  1. de juiste wagen aan te kopen: koop best een zuinige wagen op maat van je behoeften. De elektrische wagen is uiteraard de beste oplossing.
  2. de wagen optimaal te gebruiken: hanteer een rustige rijstijl, plan je verplaatsingen zo goed mogelijk en laat de motor niet nodeloos stationair draaien. 
  3. aandacht te hebben voor enkele technische aspecten: zoals de beperking van het gewicht, de luchtweerstand en het elektriciteitsverbruik (bv. airco), maar ook de keuze van de juiste banden (op de juiste druk) en een geregeld onderhoud.
  4. en tegelijk het milieu te sparen: heb je een elektrische wagen, gebruik dan enkel groene stroom om hem op te laden.

Een goede start: de aankoop van de juiste wagen

Een nieuwe wagen vertegenwoordigt niet alleen een zeer grote investering, maar ook een grote CO₂-uitstoot en consumptie van grondstoffen gebonden aan de productie. 

Misschien heb je die wagen niet echt nodig? En kan je dat budget gebruiken voor een abonnement op het openbaar vervoer, het sporadisch huren van een wagen, een elektrische fiets , een verbetering van je woning, een hobby of een mooie vakantie...  Heb je toch een nieuwe wagen nodig, dan kan je eventueel overwegen om samen met anderen een auto te delen.

Of een nieuwe wagen een open dak, een trekhaak of andere opties moet hebben,… zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak ga je best voor een zuinig model ‘op maat’, dat liefst geen verbrandingsmotor meer bevat maar 100% elektrisch aangedreven is.

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook bij het gebruik van de wagen kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot doen dalen. Dit kan door het aantal verplaatsingen per wagen zoveel mogelijk te beperken,  en door een aantal gedragscomponenten, waarvan de rijstijl zeker de belangrijkste is, maar ook het stilleggen van de motor waar mogelijk.

Met aandacht voor enkele technische aspecten

Het verbruik van een wagen hangt ook af van het gewicht dat hij moet meezeulen, van de luchtweerstand (die verandert door de plaatsing van een dakkoffer of fietsendrager) en van het elektriciteitsverbruik (vooral door de airco). Maar ook de keuze van de juiste banden, een juiste bandenspanning en een geregeld onderhoud kunnen het verbruik helpen drukken. 

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Beschik je over een plug-in-hybride of een 100% elektrische wagen, dan is het natuurlijk zaak om de batterij op te laden met groene stroom.