Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

heat-img-hero.jpg

Verwarming

Onze gebouwen (woningen, winkels, kantoren, scholen,…) zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale uitstoot van broeikasgassen in ons land. Een groot deel daarvan is toe te schrijven aan het gebruik van fossiele brandstoffen (stookolie en aardgas) voor de verwarming ervan. 

Verwarming hebben we natuurlijk allemaal nodig, maar er bestaan gelukkig tal van oplossingen om ons energieverbruik en onze CO₂-uitstoot te verminderen. We kunnen immers:

  1. warmte zo efficiënt mogelijk produceren, met een condensatieketel of - beter nog - een warmtepomp.
  2. warmte alleen vragen waar en wanneer dat nodig is, door een kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen te plaatsen, of door de temperatuur in huis een graadje te verlagen.
  3. de geproduceerde warmte zoveel mogelijk binnen houden, anders is het dweilen met de kraan open !
  4. het milieu sparen: zorg voor een geregeld onderhoud van je verwarmingsinstallatie en gebruik groene stroom.

Met kennis van zaken: bevattelijke informatie over de werking van de warmtepomp  en over de CO₂-uitstoot van de mogelijke energiebronnen voor woningverwarming.

Een efficiënte installatie bespaart veel

Hoe efficiënter ons verwarmingssysteem is, hoe meer warmte we uit eenzelfde hoeveelheid energie halen. Dat is beter voor de energiefactuur en voor het klimaat. In een bestaande woning is het niet zo eenvoudig om van verwarmingssysteem te veranderen, tenzij je over een centrale verwarming beschikt en enkel de oude ketel moet vervangen. We gaan er hier van uit dat dit het geval is. De tips hieronder helpen je bij de keuze van een geschikte oplossing.

In alle comfort toch minder warmte 'vragen'

Je huis goed isoleren, is natuurlijk de basisregel. Maar daarnaast kan je er ook voor zorgen dat je alleen warmte vraagt waar en wanneer dat echt nodig is, en zonder aan comfort in te boeten: door het plaatsen van een kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen, of door de temperatuur een graadje lager te zetten. Dat kost helemaal niets, integendeel!

Hou die warmte lekker binnen

Warmte kost geld, veel geld. Reden te meer om de geproduceerde warmte zo goed mogelijk binnenshuis te houden. Dat kan al met enkele eenvoudige ingrepen: de isolatie van je verwarmingsleidingen, het sluiten van gordijnen, luiken en rolluiken zodra het donker wordt, of het plaatsen van tochtstrips. Maar dit zijn uiteraard kleine maatregelen met relatief kleine energiewinsten. De grootste winsten boek je met de grotere investeringen: dakisolatie, muurisolatie en hoogrendementsglas. 

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Naast het installeren van een efficiënt verwarmingssysteem, het efficiënt aansturen van de warmtevraag en het isoleren van de woning om de geproduceerde warmte niet te laten ontsnappen, zijn er nog twee belangrijke tips: zorg voor een geregeld onderhoud van je verwarmingsinstallatie (vooral bij verwarmingsketels op aardgas of stookolie), en maak gebruik van groene stroom (zeker indien je over een warmtepomp beschikt).

Met kennis van zaken

Voor een goed inzicht kan je hier nog wat meer achtergrondinformatie over de warmtepomp en een vergelijking van de mogelijke energiebronnen voor woningverwarming vinden. Dan kan je pas echt met kennis van zaken de beste beslissingen nemen !