Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

drye-img-hero.jpg

Droogkast

Droogkasten zijn – zeker in gezinnen met kinderen – toestellen die elke week verschillende keren ingeschakeld worden. Maar zoals bij alle toestellen die warmte moeten opwekken, verbruikt elke droogcyclus ook behoorlijk wat energie. Dit verbruik hangt vooral af van zijn energie-efficiëntie, en is het laagst bij toestellen met een warmtepomp.

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je droogkast kan je doen dalen door:

  1. het juiste toestel aan te kopen: voor een goede start koop je best een zuinig toestel (met een warmtepomp), geen was-droogcombinatie maar wel een duurzaam toestel.
  2. het toestel optimaal te gebruiken: dat kan in de eerste plaats door de was zoveel mogelijk buiten te drogen en dus het aantal droogbeurten te verminderen, maar ook door het geschikte programma te kiezen, en door bij het wassen een zo hoog mogelijke zwiersnelheid te kiezen.
  3. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom en recycleer een afgedankt toestel.

Een goede start: de aankoop van het juiste toestel

Een droogkast is een duur toestel dat gemakkelijk vele jaren meegaat. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of je een vrijstaand dan wel een ingebouwd toestel wenst, of je een basismodel of één met veel programma’s verkiest … zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op milieu- en energievlak kies je best een zuinig toestel 'op maat', dat wassen en drogen niet in één toestel combineert, en duurzaam is. 

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook door enkele bijzonder eenvoudige gedragstips te volgen kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je droogkast doen dalen: verminder het gebruik van het toestel door de was aan een waslijn te drogen of de machine beter te vullen, zwier het wasgoed vooraf droog in de wasmachine en kies het juiste droogprogramma.

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Gebruik bij voorkeur groene stroom. En als een droogkast na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk afgedankt wordt, is een correcte recyclage meer dan aangewezen.