Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Wat is de U-waarde van een raam?

wind-img-u-value.jpg

De U-waarde (vroeger k-waarde genoemd) drukt de hoeveelheid warmte uit die per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden van een geisoleerde  structuur (dak, muur, venster) doorgelaten wordt. Een hoge U-waarde betekent dus een groot warmteverlies (een slechte isolatie), een lage U-waarde een gering warmteverlies (een goede isolatie). De U-waarde wordt uitgedrukt in Watt per m² en per graad Kelvin (W/m²·K). 

Zie ook: Hoe kies ik het juiste glas ?

Opgelet: 

  • De U-waarde van een raam is bepaald door de combinatie van de U-waarden van het kader én het glas. Het plaatsen van hoogrendementsglas (met een lage U-waarde, bv. 1,1 W/m²·K) in een zeer slecht isolerende kader (met een hoge U-waarde van bv. 4,8 W/m²·K)  is dan ook geen goed idee en zou voor condensatieproblemen kunnen zorgen ! 
  • De U-waarden van profielen kunnen onderling nogal verschillen naargelang de afmetingen van het raam : deze bepalen immers de breedte van de gebruikte profielen of de daarin aanwezige versterking. De U-waarde van een gans kader hangt met andere woorden af van de verschillende profielen die samen dat kader uitmaken. Vraag dit na bij uw leverancier !