Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Hoe kies ik het juiste glas ?

wind-img-glass.jpg

Vensters maken deel uit van de ‘huid’ van je woning en bieden enkele belangrijke voordelen: ze laten het buitenlicht door, houden de wind en regen buiten en bieden je een kijk op de buitenwereld. Maar net zoals het dak en de muren moeten de ramen ook voldoende isoleren.

De keuze van de juiste beglazing is dan ook erg belangrijk want hierdoor verminder je de warmteverliezen, je energiefactuur en de uitstoot van CO₂, maar tegelijk verhoog je ook in sterke mate het comfort in de woning.

Bij koud weer koelt de binnenzijde van minder goed isolerend glas immers af, waardoor de lucht ernaast afkoelt. Koude lucht heeft een hogere densiteit en daalt dus, wat een circulatie van koude lucht in de kamer en een gevoel van koude veroorzaakt, waardoor men geneigd is de verwarming hoger te zetten. 

Een goed isolerend venster (met een lage U-waarde) is dus belangrijk voor het comfort in de woning:

storage/website/wind-dwg-u-value-nl.png

Enkel glas en gewoon dubbel glas zijn dus nooit een verantwoorde keuze, tenzij misschien voor de vervanging van een gebroken vensterglas (in afwachting van de vervanging van de ganse raampartij). 

De standaard is momenteel hoogrendementsglas met U-waarden van 1,1 of 1,0. 

Driedubbel glas is enkel zinvol wanneer een volledige wand (bv. achtergevel) uit glas bestaat of als de ruimtes al zeer goed geïsoleerd zijn. In dergelijke gevallen is het relatieve warmteverlies langs de ramen nog steeds vrij groot.

Zie ook de brochure  "Een glasheldere kijk op de Belgische beglazingen" van het Verbond van de Glasindustrie.