Andere informatie en diensten van de overheid:
www.belgium.bePremies voor fotovoltaïsche zonnepanelen
© iStock/Fizkes
© 123RF/dreamerb
De volgende federale en gewestelijke initiatieven kunnen je financieel helpen bij de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen:
- Het BTW-tarief van 6% is van toepassing op alle Belgen indien het een private woning van minstens 10 jaar oud betreft, die gerenoveerd, omgevormd, verbeterd, hersteld of onderhouden wordt en indien de werken door een aannemer zijn uitgevoerd. Dit geldt ook voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen. Tijdelijk (tot eind 2023) genieten ook woningen die minder dan 10 jaar oud zijn, van dit verlaagd BTW-tarief.
- In Vlaanderen kan je geen premie meer aanvragen voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen.
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangt de eigenaar van zonnepanelen gedurende 10 jaar van de Brusselse energieregulator Brugel een aantal ‘groenestroomcertificaten’. Dat aantal hangt natuurlijk af van de hoeveelheid geproduceerde stroom, maar ook van een coëfficiënt die afhangt van de datum van ingebruikname (de keuringsdatum) en van het ‘maximale theoretische vermogen’ (de maximale productie van de installatie, uitgedrukt in kWp - de zogenoemde kW-piek). Deze certificaten kunnen worden verkocht aan energieleveranciers, die verplicht zijn jaarlijks een bepaald aantal certificaten aan te geven. Deze certificaten vormen voor de eigenaar van de panelen dus een bron van bijkomende inkomsten, naast de besparing door het gebruiken van de zelf geproduceerde stroom.
Sommige firma’s bieden daarom aan om op je dak gratis panelen te plaatsen: de firma blijft eigenaar van deze panelen en ontvangt in die periode de opbrengst van de groenestroomcertificaten, waarmee ze de investering afbetaalt en winst maakt. Ze zorgt ook voor alle administratie, de plaatsing van een digitale meter, het onderhoud, enz. De inwoner hoeft zelf geen enkele investering te doen maar gebruikt wel de groene stroom die de panelen opwekken. Een win-win voor beide partijen dus, al is je financiële opbrengst natuurlijk lager. [SC(SPFV1] - In Wallonië bestaat een systeem van groenestroomcertificaten, maar enkel voor installaties met een vermogen van > 10 kVA.
Ga ook na of je gemeente/stad geen premie voorziet. In Vlaanderen vind je die info via de zoekmodule op de website energiesparen.be.
© PV Vlaanderen
Ook premies voor randapparatuur !
1. voor een thuisbatterij
Enkel in Vlaanderen kan je een premie aanvragen voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij. Je moet eigenaar zijn van een lokale productie-installatie voor elektriciteit (zonnepanelen, een kleinschalige windturbine, micro-warmtekrachtkoppeling,…) en over een digitale meter beschikken. De thuisbatterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet. De premie is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de batterij en neemt af van jaar tot jaar (2024 is het laatste jaar).
2. voor het afstemmen van je zelfverbruik op de productie van je zonnepanelen
- Het Vlaams Gewest geeft een premie voor systemen die de productie van warmte met elektriciteit aansturen, nl. voor warmwaterproductie in een elektrische boiler of warmtepompboiler, of voor woningverwarming met een warmtepomp of een accumulatiesysteem.
- Het Waals Gewest geeft ook een premie voor de installatie van domotica die het zelfverbruik verhoogt door elektrische toestellen in te schakelen bij voldoende eigen productie en piekverbruiken helpt vermijden.