Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Fotovoltaïsche zonnepanelen : soorten en werking

pv-img-types.jpg

Er zijn twee grote groepen zonnepanelen, die elk een andere vorm van energie uit het zonlicht absorberen:

storage/website/pv-dwg-panel-types-nl-cropped.png

We hebben het hier uitsluitend over fotovoltaïsche zonnepanelen, die stroom produceren.

Fotovoltaïsche zonnepanelen bestaan alle uit kleine zonnecellen: dunne plaatjes bestaande uit 2 lagen silicium en 2 soorten halfgeleiders die bij opvallend zonlicht een elektrische spanning doen ontstaan tussen deze lagen. Hierdoor ontstaat een gelijkstroom, die in een omvormer omgezet wordt naar de wisselstroom van 220-240V die we thuis hebben.

Er zijn verschillende types:

  • polykristallijne panelen: de kristallen liggen willekeurig door elkaar en zijn dus beter geschikt voor diffuus licht. Hun rendement ligt iets lager en ze waren ook iets goedkoper, maar zijn van de markt verdrongen door monokristallijne panelen. Je kan ze herkennen aan de blauwe kleur.
  • monokristallijne panelen: ze bevatten 1 kristal per zonnecel en zijn dus best geschikt voor direct zonlicht. Ze hebben het hoogste rendement en domineren de markt. Ze zijn meestal zwart van kleur.
  • amorfe panelen (dunne film): ze bestaan uit een dunne film van amorf silicium en zijn plooibaar. Ze hebben een laag rendement maar vederlicht en kunnen gekleefd worden. Hierdoor zijn ze best geschikt voor grote of mindere stevige (platte) daken. Ze zijn matzwart.

Voor- en nadelen van fotovoltaïsche zonnepanelen

Voordelen Nadelen
Klimaatvriendelijk: ze produceren groene stroom en leiden dus niet tot een CO₂-uitstoot; er is natuurlijk wel een CO₂-uitstoot verbonden aan de productie en het transport van de panelen, maar die wordt ruim gecompenseerd door de jarenlange CO₂-vrije stroomproductie.  Ze produceren niet constant stroom want ze zijn afhankelijk van het zonlicht, net zoals windmolens afhankelijk zijn van de wind (men noemt hun productie ‘intermitterend’), waardoor een bijkomende energiebron (bv. een aansluiting op het elektriciteitsnet) of een opslag van hun energie nodig blijft.
De panelen hebben een zeer lange levensduur (25 tot 30 jaar), wat verklaart waarom vaak een garantie van een dergelijke duur gegeven wordt.  Het rendement van de panelen daalt licht naarmate ze ouder worden (max. 0,5% per jaar) en de temperatuur stijgt  boven 25°C (in het tussenseizoen halen ze een hoger rendement).
Ze zijn onderhoudsarm: in principe zal de regen het meeste vuil wegspoelen. Eén keer per jaar afwassen kan wel een daling van het rendement met enkele percenten verhinderen. Op een plat dak is dat uiteraard eenvoudiger dan op een hellend dak. Neem geen risico’s ! De levensduur van de omvormer is kleiner (10 tot 15 jaar), dus een vervanging halverwege de levensduur van de panelen zal zeker nodig zijn.

Het is een financieel en maatschappelijk goede investering: 

  • elke geproduceerde kWh (kilowattuur) groene stroom betekent 1 kWh gratis stroom (indien lokaal verbruikt).
  • de terugverdientijd van de investering is niet erg lang (een 5-tal jaren), afhankelijk van mogelijke premies en groenestroomcertificaten, het rendement van de panelen, de installatiekost, … Hoe hoger de marktprijs voor elektriciteit, hoe korter de terugverdientijd.
  • het maakt je minder afhankelijk van fluctuerende elektriciteitsprijzen. Ongeveer een derde van de tijd kan je woning onafhankelijk van het net zijn.

De uiteindelijke productie van groene stroom zal wel afhangen van de grootte en de oriëntatie van het dak, het aantal en de grootte van de aanwezige obstakels (dakvensters, schouwen,…), de schaduw die erop valt…

Maar zowat elk dak heeft een zeker potentieel voor productie.

  De recyclage gebeurt momenteel nog maar voor ongeveer 93%.