Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Zet de thermostaat een graadje lager

heat-img-measures.jpg

Een goede kamertemperatuur zorgt voor een optimaal comfort. Afhankelijk van de activiteit is 18 tot 21°C voor de meeste mensen een comfortabele temperatuur. ’s Avonds in de luie zetel heb je het meestal liever rond de 21°C. Voor minder mobiele mensen is 22°C de richttemperatuur. 

Regel de temperatuur niet op je gevoel, maar kijk op de kamerthermostaat van je verwarmingsinstallatie of op een zorgvuldig opgehangen thermometer.

Maar de productie van warmte is meestal erg kostelijk. Vandaar het belang er zuinig mee om te springen en de temperatuur niet nodeloos hoog te houden: een trui kan het comfortgevoel ook sterk verhogen. 

Per graad dat je de temperatuur lager zet, bespaar je gemiddeld ongeveer 5% energie. 

Enkele bijkomende praktijktips

  • Verlaag ’s nachts de verwarming 
    ’s Nachts een comforttemperatuur aanhouden, is nutteloos en leidt tot een kostelijke energieverspilling. Hou daarom ’s nachts de temperatuur enkele graden lager. Die kan je (manueel of automatisch) instellen via je kamerthermostaat. Een programmeerbare thermostaat kan er bovendien voor zorgen dat de woning bijtijds opnieuw opwarmt. Heb je geen kamerthermostaat, draai dan de radiatorkranen (gedeeltelijk) dicht.
  • Verlaag de temperatuur op voorhand
    Een woning blijft nog een heel tijdje op temperatuur nadat je de thermostaat lager hebt gezet (of de radiatorkraan dichtgedraaid hebt). We noemen dit de ‘inertie’ van een woning. Je kan dus gerust de temperatuur al een halfuurtje voor je gaat slapen of de kamer voor langere tijd verlaat, verlagen. Sommige programmeerbare thermostaten doen dit automatisch in functie van de ingestelde uren. 
  • Zet de verwarming uit in sommige kamers
    De verwarming uitdraaien in kamers die je voor langere tijd verlaat, is een energiebewuste reflex die snel aangeleerd is. Probeer ook de slaapkamers niet of minimaal te verwarmen: slapen lukt beter in een frisse kamer, en een extra deken kan ook wonderen doen.