Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Onderhoud regelmatig je verwarmingssysteem

heat-img-maintenance.jpg

Veiliger, zuiniger en beter voor het milieu 

Ketels van een centrale verwarming op aardgas moeten tweejaarlijks onderhouden worden, alle andere (op stookolie of pellets) jaarlijks. Daarbij wordt de brander gereinigd en nauwkeurig afgesteld, waarna de rookgassen worden gemeten.

Zo’n onderhoud is belangrijk voor het rendement (en dus ook de uitstoot van CO₂ en van vervuilende rookgassen), maar ook voor de veiligheid en zelfs voor de verzekering: in geval van brand kan nagegaan worden of die niet toegeschreven kan worden aan een slecht onderhoud (hou dus het testverslag goed bij !).

Een warmtepomp is een compressor op elektriciteit en produceert geen verbrandingsgassen, maar vergt toch een regelmatig nazicht om het rendement te behouden en de levensduur te verzekeren, maar is zeker onderhoudsvriendelijker dan verwarmingsketels op fossiele brandstoffen of houtpellets. 

Logo

De Belgische Federale Site
om je CO2-uitstoot te verlagen

EnergyWatchers biedt via een ruim aanbod aan praktische tips en rekenmodules een massa informatie om je energieverbruik en CO₂-uitstoot te verminderen. Wie de uitdaging wil aangaan, kan badges winnen en ze delen met vrienden en familie.