Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Verschillen in de kleur en kwaliteit van licht

ligh-img-colour-temperature.jpg

De kleurtemperatuur 

De kleurtemperatuur van een witte lichtbron - uitgedrukt in Kelvin (K) – heeft niets met de temperatuur van de lamp te maken maar geeft de kleurtint weer van het uitgestraalde licht;. Hoe lager het getal in Kelvin, hoe “warmer” (roder/geler) het licht is. Hoe hoger het getal in Kelvin, hoe “kouder” (witter/blauwer) het licht is.

ligh-dwg-colour-temperature-nl-crop.png

De kleurweergave-index van een lamp

De kleurweergave-index  (color rendering index of CRI, ook dikwijls als Ra weergegeven) geeft aan in welke mate een lichtbron de kleuren van voorwerpen en de omgeving goed weergeeft. De waarde varieert tussen 0 en 100 en is best zo hoog mogelijk. 

Lampen met een CRI hoger dan 80 zijn geschikt voor de meeste toepassingen, maar voor een optimale evaluatie van kleuren (bv. bij fotografisch werk, de aankoop van groenten en fruit of van kleding,…) heeft de lichtbron best een CRI die hoger is dan 90. De huidige ledlampen hebben alle een kleurweergave-index die varieert tussen 80 en 100. 

De kleurweergave-index van een degelijke ledlamp
storage/website/ligh-dwg-cri.jpg

Een natriumlamp op een autostrade geeft uitsluitend een geel-oranje licht, waardoor de meeste wagens zwart lijken, en heeft daarom een CRI=0. Het spectrum hierboven is echter van een degelijke ledlamp: het licht benadert het continu spectrum en biedt dan ook een goede kleurweergave (een CRI > 90).

Bij de technische gegevens van een fluorescentielamp staat vaak ook een “kleurcode” die in 3 cijfers tegelijk een idee geeft van de kleurweergave-index en van de kleurtemperatuur: