Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Intelligente lichtregelsystemen voor comfort en sfeer

ligh-img-smart-home.jpg

Een sterk opkomende tendens is het aansturen van de lichtstroom (het ‘dimmen’) en van de kleur van de verlichting in huis via intelligente lichtregelsystemen. Deze aanstuurbare en programmeerbare systemen laten toe energie te besparen, maar ook verschillende sferen te creëren. 

ligh-dwg-smart-home.png

Daar waar in het verleden veelal gebruik werd gemaakt van een analoge dimming (op 1-10V), zal de professionele installateur vandaag eerder opteren voor een digitale lichtsturing via het DALI-protocol (Digital Addressable Lighting Interface). Deze sturing vereist een specifieke bekabeling waarbij tot 64 verlichtingstoestellen, sensoren en schakelaars worden aangestuurd. Via deze technologie is het mogelijk scenario’s te creëren om de verlichting automatisch aan- en uit te schakelen, te dimmen en de kleurtint aan te passen. 

Een nieuwe evolutie in de lichtregelsystemen zijn de draadloze systemen via WiFi, zigbee of bluetooth (in de Thread-standaard, weldra vervangen door Matter).

Deze intelligente apparaten, die zonder enige technische kennis toegankelijk zijn, zijn verkrijgbaar als startpakket bestaande uit een controller ("bridge") en een aantal aangesloten lampen, sensoren of schakelaars.

De besturing en programmering van scenario's geschiedt gewoonlijk via een eigen toepassing of via open systemen zoals Homebridge. Een huis kan volledig worden uitgerust met dit soort hardware.