Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Geef een defecte lamp een tweede leven

ligh-img-recycling.jpg

Verschillende lamptypes hebben een verschillende samenstelling en vergen dus een andere recyclage. De onderstaande tabel kan je daarbij helpen:

gloei- en halogeenlampen 

spaar- en TL-lampen 

ledlampen

RESTAFVAL
(thuis)
KLEIN GEVAARLIJK AFVAL
(recyclagepark)
ELEKTRONISCH AFVAL
(recyclagepark)

Gloei- en halogeenlampen bevatten geen gevaarlijke stoffen en mogen meegegeven worden met het restafval. 

Afgeven op het recyclagepark kan echter ook.

Spaar- en TL-lampen bevatten een fluorescerend poeder, kwikdamp* en andere metalen. Maak ze dus niet stuk maar breng ze naar een inzamelpunt of een recyclagepark voor recyclage. 

BELANGRIJK: Recupel verplicht elke handelaar die lampen verkoopt, om oude lampen in te zamelen!

Ledlampen bevatten hoofdzakelijk elektronische componenten en moeten dan ook als elektronisch afval worden gerecycleerd.

(*)  Kwik is een metaal, dat bij kamertemperatuur vloeibaar is en heel gemakkelijk verdampt (en ingeademd kan worden). Kwik en zijn verbindingen zijn toxisch (werken in op het zenuwstelsel), blijven lang aanwezig in de natuur en stapelen zich op in de voedselketen. Het zal binnenkort volledig verboden zijn om nog kwik te gebruiken voor verbruiksgoederen (EU ROHS regelgeving).

Breng ook steeds je oude armaturen naar het recyclagepark. Zo worden naast de lampen ook de randapparatuur, de kabels en de andere materialen gerecycleerd.

Logo

De Belgische Federale Site
om je CO2-uitstoot te verlagen

EnergyWatchers biedt via een ruim aanbod aan praktische tips en rekenmodules een massa informatie om je energieverbruik en CO₂-uitstoot te verminderen. Wie de uitdaging wil aangaan, kan badges winnen en ze delen met vrienden en familie.