Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Premies voor je nieuwe vensters

subs-img-couple.jpg

De volgende federale en gewestelijke initiatieven kunnen je financieel helpen bij de isolatie van je dak:

  • Het BTW-tarief van 6% is van toepassing op alle Belgen indien het een private woning van minstens 10 jaar oud betreft, die gerenoveerd, omgevormd, verbeterd, hersteld of onderhouden wordt en indien de werken door een aannemer zijn uitgevoerd. Dit geldt ook voor de plaatsing van nieuwe ramen en deuren.
  • In Vlaanderen kan je de ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen voor renovatiewerken en energiebesparende investeringen, waaronder de plaatsing van hoogrendementsglas en de vervanging van ramen en deuren. De U-waarde van het glas mag maximaal 1,0 W/m²⸱K bedragen. De premie richt zich vooral (maar niet uitsluitend) tot eigenaars van een minstens 15 jaar oude woning of appartement. De hoogte van de premie hangt af van het inkomen en kan berekend worden in een simulator.

    Een online subsidiemodule op basis van de postcode geeft een volledig overzicht van alle beschikbare energiepremies in Vlaanderen bv. ook gemeentelijke premies en premies voor renovatie of EPC-labels. Energiesparen
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je als eigenaar of huurder een ‘Renolution’-premie aanvragen voor de plaatsing van nieuw houten schrijnwerk door een aannemer (in sommige gevallen geeft ook de vervanging van kaders in metaal of PVC recht op een premie). De woning moet minstens 10 jaar oud zijn. De U-waarde van het glas mag maximaal 1,1 W/m²K bedragen, en de U-waarde van het ganse raam maximaal 1,5 W/m²K. De hoogte van de premie is inkomensafhankelijk. Er zijn verschillende bonussen voorzien: voor het gebruik van FSC- of PEFC-gecertificeerd hout, voor akoestische ramen en voor ‘meerdere werken’, nl. voor het combineren van deze premie met twee andere.
  • Wallonië maakte bepaalde premies gemakkelijker toegankelijk om de conformiteit en de energierenovatie van particuliere gebouwen te versnellen. Als je buitenschrijnwerk wil vervangen voor minder dan 3.000 euro, kan je profiteren van een premie zonder dat je een woningaudit hoeft uit te voeren. Bovendien kun je nu een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder tussenkomst van professionals.