Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Plaats tochtstrips om warmteverliezen te vermijden

wind-img-draught-strips.jpg

Eenvoudig, goedkoop en efficiënt

Kieren (spleten) tussen het raam- of deurkozijn en de muur kunnen verantwoordelijk zijn voor 10% van de warmteverliezen. En doordat ze een luchtstroom creëren, heb je al snel de neiging de verwarming hoger te zetten. Kieren kan je met siliconen dichtstoppen. 

Als er geen rubberen dichtingsstrips aanwezig tussen het opendraaiend venster en het kader, plaats dan tochtstrips op dit venster of op het kozijn. Kijk of de rubbers of strips die wel op het venster bevestigd zijn, overal doorlopen. Zo niet, plak dan tochtstrips op de ontbrekende delen. Tochtstrips vind je in allerlei diktes en vormen in de doe-het-zelf-winkel.

wind-img-draught-strips2.jpg

Besteed ook extra aandacht aan de rolluikkasten. Isoleer ze eventueel: met kunststof indien er weinig plaats is, of met glas- of rotswol als je meer plaats hebt. Per venster levert je dit een jaarlijkse winst van 10 tot 30 euro op.
 
Bij buitendeuren kan je een tochtborstel of een tochthond voor de spleet onder de deur plaatsen. Breng tochtstrips aan in het deurkader wanneer die ontbreken. Tochtborstels vind je in verschillende modellen in doe-het-zelf-zaken. Denk ook aan de brievenbus (naast of in de voordeur), het kattenluik  en de garagepoort !