Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Hoe zie je of je gevel al geïsoleerd is ?

wall-img-cavity-wall-insulated.jpg

Een buitenmuur (gevel) kan op verschillende plaatsen geïsoleerd zijn: langs de buitenzijde, langs de binnenzijde (aan de kamerzijde) of – indien het een spouwmuur betreft – in de spouw. Combinaties van antwoorden (bv. buitenisolatie én spouwisolatie, binnen- én buitenisolatie,…) zijn mogelijk ! 

Wat zie je langs de buitenzijde ? 

  • een gevelsteen met intacte voegen: dan is je muur niet langs buiten geïsoleerd.
  • een gevelsteen met voegen waarin op regelmatige afstanden (opgevulde) ronde gaatjes zichtbaar zijn: in diot geval is je muur een spouwmuur die via deze kleine boorgaatjes opgevuld is met isolerende korreltjes of vezels.   
  • een pleister (een specie die als een doorlopende laag aangebracht is op de stenen van de buitenmuur):
    • een gewone niet isolerende sierpleister of een isolerende pleister, rechtstreeks op de gevelsteen aangebracht (het onderscheid tussen beide soorten kan je niet zien)
    • een pleister, aangebracht op platen isolatiemateriaal (rotswol of geëxpandeerd polystyreen). Dit kan je zien aan de onderkant van de muur, daar waar de isolatie en pleister beginnen.
  • leien, planken of beplating: probeer na te gaan of zij louter ter bescherming of decoratie aangebracht zijn, of een onderliggende isolatielaag afdekken. Dat kan je best uitzoeken via de plannen van de woning, aan de onderste rand van de gevelbekleding of ter hoogte van de ramen en deuren.

Wat zie je aan de binnenzijde ? 

Isolatie aan de binnenzijde is afgewerkt met een pleister of met een plaat. Meestal is het tweede echter het geval. Of er isolatie is geplaatst, kun je nagaan op plaatsen waar de muur doorboord is (bv. voor de afvoerleiding van een dampkap, een droogkast of een ventilator), ter hoogte van stopcontacten en lichtschakelaars of onderaan de muur door het weghalen van een stukje plint.

Wat zie je bij muuronderbrekingen ? 

In het geval je buitenmuur een spouwmuur is, kan je op plaatsen waar de muur onderbroken is - bovenaan de muur (op zolder, waar de muur en het dak samenkomen) of op plaatsen waar de muur doorboord is (bv. voor de afvoerleiding van een dampkap, een droogkast of een ventilator) – nagaan of de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur (de spouw) geheel of gedeeltelijk met een isolatiemateriaal opgevuld is. Dat kan onder de vorm van platen, vlokken, korrels, schuim,…