Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Premies voor je dakisolatie

© iStock/Fizkes

De volgende federale en gewestelijke initiatieven kunnen je financieel helpen bij de isolatie van je dak:

  • Het BTW-tarief van 6% is van toepassing op alle Belgen indien het een private woning van minstens 10 jaar oud betreft, die gerenoveerd, omgevormd, verbeterd, hersteld of onderhouden wordt en indien de werken door een aannemer zijn uitgevoerd. Dit geldt ook voor het aanbrengen van dakisolatie.
  • In Vlaanderen kan je de ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen voor renovatiewerken en energiebesparende investeringen, waaronder dak- of zoldervloerisolatie (inclusief dakramen en lichtkoepels). Ze richt zich vooral (maar niet uitsluitend) tot eigenaars van een minstens 15 jaar oude woning of appartement. De thermische weerstand R van het isolatiemateriaal moet minstens 4,5 m²⸱K/W bedragen. De hoogte van de premie hangt af van het inkomen en kan berekend worden in een simulator. Er is een bijkomende premie voorzien indien tegelijk asbest dient verwijderd te worden.

    Een online subsidiemodule op basis van de postcode geeft een volledig overzicht van alle beschikbare energiepremies in Vlaanderen, bv. ook gemeentelijke premies en premies voor renovatie of EPC-labels.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je als eigenaar of huurder een ‘Renolution’-premie aanvragen voor de plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie door een aannemer. De woning moet minstens 10 jaar oud zijn, en de thermische weerstand R van het geplaatste isolatiemateriaal moet minstens 4,0 m²⸱K/W bedragen. De hoogte van de premie hangt af van het inkomen. Er is een bonus voorzien voor het gebruik van duurzame isolatiematerialen (en een ‘bonus meerdere werken’ voor het combineren van deze premie met twee andere). 
  • Wallonië maakte bepaalde premies gemakkelijker toegankelijk om de conformiteit en de energierenovatie van particuliere gebouwen te versnellen. Als je je dak wil renoveren voor minder dan 3.000 euro, kan je profiteren van een premie zonder dat je een woningaudit hoeft uit te voeren. Bovendien kun je nu een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder tussenkomst van professionals.