Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Drie tips voor minder energieverbruik bij het wassen

wash-img-temperature.jpg

Wassen kan ook op een lagere temperatuur  

Het is vooral de opwarming van de vele liters water die de energiekost van een wascyclus bepaalt. En koud water opwarmen tot 30°C kost véél minder energie dan water opwarmen tot 60°C. Het is dan ook voor zowel het gezinsbudget als voor het klimaat voordeliger om steeds op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. De moderne wasmiddelen zijn daar perfect op voorzien (en maken hiervoor zelfs reclame). Ook katoenen luiers en ondergoed kunnen op 40° gewassen worden. 

Gebruik zoveel mogelijk de energiezuinige programma’s

Gebruik indien mogelijk de energiezuinige (spaar- of eco-)programma’s. Let wel: een toets voor een ‘halve trommel’ of ‘kleine was’ levert weinig besparing op. Kies dus steeds voor een volle trommel. Een toets ‘kort programma’ (zonder voorwas) levert uiteraard wel een besparing op.

 Droogzwieren bespaart tijd en energie

Stel je wasmachine in op een zo hoog mogelijke zwiersnelheid, bv. op 1.200 of 1.400 toeren/minuut. Zo bespaar je gemakkelijk 20 tot 25% energie (en tijd) als je het wasgoed achteraf in een droogkast wenst te drogen. Al is het natuurlijk nog interessanter om de was aan de waslijn te laten drogen.