Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Voor- en nadelen van soorten kookplaten

cook-img-types.jpg

Op basis van de energiebron kunnen we twee groepen van kookplaten op de markt onderscheiden: de kookplaten op gas en die op elektriciteit. 

Kookplaten op gas zijn vrij populair, maar ze zijn niet erg energiezuinig. Bovendien zullen ze geen lang leven beschoren blijven omdat fossiele brandstoffen in de nabije toekomst verbannen zullen worden. 

Onder de kookplaten op elektriciteit onderscheiden we verschillende types, gaande van de oudere gietijzeren kookplaten, over vitro-keramische kookplaten met klassieke verwarmelementen (weerstanden) of met halogeenlampen, tot de moderne inductiekookplaten. Het zijn het vooral deze laatste die de markt inpalmen, terecht trouwens want ze zijn de zuinigste. 

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende types:

type voordelen nadelen
op fossiele brandstoffen
kookplaat
op gas
  • nauwkeurige en snelle regeling van de vlam (de temperatuur) is mogelijk
  • geschikt voor alle types potten/ pannen
  • hoge bedrijfszekerheid wegens de vrij eenvoudige mechaniek
  • relatief goedkoop
  • bij de verbranding komt CO₂ vrij
  • niet erg zuinig : er zijn veel warmteverliezen langs de pot 
  • veiligheid: open vlam, maar nu wel met een elektronische ontsteking en een vlambeveiliging (de gastoevoer stopt automatisch indien de vlam dooft)
  • moeilijker onderhoud, tenzij model met een glasplaat
    vereist een aansluiting van aardgas
op elektriciteit
gietijzeren kookplaat
  • lage aankoopprijs
  • lange reactietijden om op te warmen en af te koelen (dit vereist een meer proactieve manier van koken)
  • veiligheid: je kan niet zien of een plaat (nog) warm is
  • moeilijker onderhoud
  • groot energieverbruik

vitro-keramische kookplaat

  • veiligheid: je ziet wanneer een plaat opwarmt (ze kleurt rood)
  • eenvoudige schoonmaak 
  • redelijk lange reactietijden
  • veiligheid: enkel via een kleine indicator kan je zien of de plaat nog warm is
  • groot energieverbruik
inductie-
kookplaat
  • snelle reactietijd, precieze regeling
  • zeer energiezuinig: een elektromagnetisch veld verwarmt rechtstreeks de potbodem
  • veiligheid: de plaat wordt minder warm (enkel onrechtstreeks door de aanraking met de warme bodem van de pot/pan); zodra de pot verwijderd wordt, stopt het verwarmen; kinderbeveiliging is mogelijk
  • eenvoudige schoonmaak 
  • niet alle pannen/potten zijn geschikt: de bodem moet reageren op het magnetisch veld
  • hoge aankoopprijs