Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Koken met minder energie

cook-img-cooking.jpg

Met enkele eenvoudige tips kan je het energieverbruik en vaak ook de kookduur doen dalen:

  • Gebruik bij elektrische kookplaten enkel kookpannen met een vlakke bodem. Ze verdelen de warmte onmiddellijk en gelijkmatig. Kies ook voor een diameter die is aangepast aan de grootte van de kookplaat.
  • Zet steeds een deksel op de pan zodat er ongeveer de helft minder warmte verloren gaat. Hierdoor verkort ook de kooktijd.
  • Zodra het voedsel kookt, kan je het vermogen sterk verminderen
  • Indien het voedsel bijna klaar is, kan je de kookplaat al (vroeger) afzetten en het voedsel laten nagaren.
  • Werk met een snelkookpan: dit is een kookpot met een stevig deksel dat hermetisch afgesloten wordt. Hierdoor wordt in de pot bij het verwarmen een hoge druk opgebouwd, die de kooktemperatuur verhoogt tot 120°C, waardoor het voedsel in ongeveer de helft van de tijd gaart. Een drukventiel voorkomt een te hoge druk. Je moet wel het voedsel voldoende laten afkoelen alvorens de pot op een veilige manier te openen.
  • Ontdooi voedsel niet op de kookplaat: doe dit op voorhand in de koelkast. Heb je toch snel diepgevroren voedsel nodig, gebruik dan een microgolf: deze verbruikt minder dan een kookplaat en heeft het voordeel het voedsel gelijkmatiger (ook binnenin) op te warmen.
storage/website/cook-img-pots.jpg