Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Koeltoestellen: een correcte plaatsing en het juiste aantal

frid-img-position.jpg

De volgende twee tips zijn eigenlijk een kwestie van gezond verstand, maar ook van een jarenlange energiebesparing... 

Zorg voor een correcte plaatsing

Plaats je koelkast/diepvriezer op een koele plek: op een plek in de zon, naast de verwarming of naast een andere warmtebron (oven, fornuis,…) moet de koelkast immers harder werken (meer energie verbruiken) om de inhoud koel te houden.  

Zorg voor een goede luchtcirculatie: het toestel heeft immers achteraan een zwart koelrooster, waar de warmte afkomstig van de binnenruimte (en van de compressor) wordt afgegeven. Als deze circulatie belemmerd wordt, blijft de compressor draaien en gaat er veel energie verloren.

  • Vrijstaande modellen hebben daarom achteraan – over de ganse breedte van het bovenblad – een ventilatieroostertje. Plaats er niets op zodat de warme lucht kan ontsnappen. 
  • Inbouwtoestellen (met een deur die identiek is aan de andere kastdeuren) hebben hiervoor speciale verluchtingsroosters, zowel onderaan (in de plint) voor de aanvoer van koude lucht, als boven het toestel voor de afvoer van de opgewarmde lucht.

Beperk het aantal koelkasten of diepvriezers in huis 

Bij de aankoop van een nieuw toestel kan het nuttig lijken het oude bij te houden als extra koelruimte voor feesten of warme zomers. Probleem is dat dit oude toestel in veel gevallen continu aanstaat en voor een zeer hoog energieverbruik zorgt. 

Het is daarom veel beter om één groter en zeer energie-efficiënt toestel te kopen, en het oude te recycleren.