Een recente studie van Australische wetenschappers geeft aan dat het transport van voedingsmiddelen tussen de plaats van productie en de plaats van consumptie, gemeten in 'voedselkilometers', ongeveer 19% van de totale uitstoot van de voedselketen vertegenwoordigt. Dat is veel hoger dan oorspronkelijk gedacht.
Wanneer je de keuze hebt, koop je dus beter voedingsmiddelen die in België of in onze buurlanden werden geteeld en geproduceerd, en die een beperkt transport nodig hebben en dus de ecologische voetdruk verlagen.
Of beter nog, koop rechtstreeks bij een boer in je omgeving. Sommige boeren hebben een eigen winkeltje en laten toe dat je zelf op het veld gaat plukken, anderen bieden door hen samengestelde groenten- of fruitmanden (met seizoensgebonden producten) aan, of zelfs abonnementen voor een gans jaar. We spreken dan van een ‘korte keten’. Dergelijke directe aankopen zonder tussenpersonen hebben ook het voordeel dat ze een hoger inkomen bieden aan de landbouwer.
Koop je fruit en groenten uit verre landen, kies dan best producten die worden vervoerd met meer milieuvriendelijke vervoermiddelen. Dit is meer bepaald het geval voor houdbare voedingsmiddelen die met de boot worden vervoerd, zoals ananassen, bananen, enz. De handelaars moeten de herkomst van verse producten zo duidelijk mogelijk vermelden.