Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Overweeg de aankoop van een tweedehands toestel

appl-img-2nd-hand.png

”Red” je toekomstig toestel! Om te vermijden dat nog degelijk werkende toestellen vroegtijdig afgedankt worden, kan je ook de tweedehands markt verkennen.

Koop je bij bekenden (familie, vrienden, buren,…) dan ben je bijna zeker dat je niet in de luren gelegd wordt. Koop je op een website voor tweedehandse goederen, dan spreekt het voor zich dat enige voorzichtigheid geboden is. Inspecteer het toestel grondig of schakel iemand in die je hierbij kan adviseren. Het toestel wordt in dit geval verkocht ‘in de staat waarin het zich bevindt’, en er wordt uiteraard geen enkele garantie gegeven.

Wil je meer garanties, dan kan je terecht bij winkels die ‘refurbished’ (opgeknapte) toestellen verkopen. Dat zijn gebruikte elektronische toestellen zoals laptops, GSM’s, tablets,… afkomstig uit het bedrijfsleven en inruilprogramma’s, maar ook steeds meer huishoudtoestellen. Deze worden door vakmensen gecontroleerd, getest, schoongemaakt, hersteld en opnieuw verkocht. Hierdoor kan er meestal een degelijke garantie van 2 jaar gegeven worden, maar vaak bedraagt die 1 jaar (courant voor tweedehandse toestellen). Let wel: een garantie van minder dan 1 jaar of een garantie met beperkingen (bv. op bepaalde onderdelen zoals een batterij) is illegaal.