Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Ook kleding in slechte staat kan je een tweede leven geven

adobestock-618957747-compressed

Het zou zonde zijn oude, versleten of gescheurde kledingstukken met het restafval weg te gooien, want dan wordt het in een afvaloven verbrand. Ze kunnen gerust nog een tweede leven krijgen, bv. door een recyclage van de vezels of door ze een andere bestemming te geven, als poetslap, isolatiemateriaal of zelfs vulling van autostoelen.

Breng daarom je versleten kledij binnen bij kringloopcentra, die ze doorgeeft aan gespecialiseerde firma’s, of drop ze in de speciale textielcontainers op recyclageparken.  

Enkele sprekende cijfers

De Europese Unie genereerde volgens een recent rapport van het Europees Milieuagentschap (mei 2024) in 2020 zo’n 7 miljoen ton textielafval, of gemiddeld ongeveer 16 kg per persoon. Hiervan werd slechts 4,4 kg selectief ingezameld voor hergebruik en recyclage. 

Voorlopig wordt slechts amper 1% van al het afgedankte textiel gerecycleerd tot nieuw textiel. Afgedankt textiel wordt momenteel veelal ‘gedowncycled’ naar vezels voor andere toepassingen zoals isolatiemateriaal. Herstel en hergebruik zijn dus cruciaal, al werkt men in de EU wel sterk aan de verbetering en een toenemend gebruik van textielrecyclagetechnieken.

België scoort slecht met een gemiddelde van ongeveer 23 kg per persoon en neemt binnen de EU de 4de plaats qua hoeveelheid geproduceerd textielafval. Positief is wel dat ons land koploper is in het selectief inzamelen ervan: slechts één derde komt in het restafval terecht en twee derde wordt selectief ingezameld, zowel door het bedrijfsleven als de huishoudens (beide ongeveer één derde).