Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Gun je kleding een lang(er) leven

adobestock-471969330-compressed

De meest logische oplossing om minder kleding te kopen, en tevens de meest duurzame tip, is natuurlijk om je kledingstukken langer te dragen. 

‘Fast fashion’ wordt in veel gevallen slechts enkele keren gedragen voor het weggegooid wordt. Dat is absoluut niet duurzaam en ecologisch ronduit een ramp.

Degelijke, tijdloze kledingstukken zijn een perfecte oplossing en stralen evengoed (of misschien zelfs beter) een stijl uit, zeker indien je geregeld probeert andere combinaties te maken. 

Kwaliteitsvolle kleding (zie ook: Koop minder kleding en ga voor kwaliteit) kan je gerust veel langer dragen. Al hangt veel natuurlijk ook af van de regelmaat waarmee en de temperatuur waarop je die kleding wast en van de manier van drogen. 

Enkele tips voor een lang leven van je kledij (en voor een lagere voetafdruk):

Wassen en drogen:

  • Was niet vaker dan nodig, en best aan een lage temperatuur, zeker bij kleurwas. Soms volstaat het uitwaaien van kleding in de frisse buitenlucht. Het gebruik van nieuwe verfrissende sprays of milieuvriendelijke textielverzorgingsproducten kan ook het aantal wasbeurten verminderen. Deze innovatieve oplossingen, aangeboden door bepaalde duurzame kledingmerken of bedrijven die gespecialiseerd zijn in ecologisch textielonderhoud, helpen om kleding fris te houden en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te beperken.
  • Beperk zeker ook het wassen van synthetische kleding omdat er dan microplastics vrijkomen. 
  • Draai broeken, truien… bij het wassen en drogen binnenste buiten als extra bescherming.
  • Droog aan een droogrek of waslijn, maar niet in de zon, want daardoor kunnen de kleuren verbleken. Door de vele omwentelingen in een droogkast verslijt je kleding sneller.
  • Strijk kleding enkel indien nodig.
adobestock-80081111-800px

Herstellen:

Kleding met een geloste naad, een losse knoop of een kapotte rits hoeft niet weggegooid te worden. Integendeel.

  • Deze kleine herstellingen zijn eenvoudig zelf te doen. Informatie hierover vind je gemakkelijk online (bv. YouTube). Je kan natuurlijk ook cursussen volgen om je te volmaken.
  • Voel je je toch niet capabel om het zelf te doen, geen nood: een naaiatelier in je buurt kan je kleding voor enkele euro’s een tweede kans geven, of vraag het in een repair café. Sommige merken of kledingwinkels bieden recent ook een eigen hersteldienst.

Correct opbergen:

  • Enkel propere kleren: Zorg ervoor dat je kleding schoon is voor je het opbergt. Onbehandelde vlekken zijn na verloop van tijd erg moeilijk te verwijderen en kunnen insecten aantrekken.
  • Grondig drogen: Zorg ervoor dat je kleding volledig droog is voordat je ze opbergt om schimmelvorming te voorkomen. Gebruik ontvochtigers of zakjes silicagel in je kledingkasten om de vochtigheid onder controle te houden, vooral in vochtige klimaten.
  • De juiste kleerhanger: Gebruik kwaliteitshangers die geschikt zijn voor het type kledingstuk. Houten of gevoerde hangers zijn het beste voor jassen en overhemden, terwijl hangers met clips geschikt zijn voor broeken en rokken.
  • Correct vouwen: Vouw truien en T-shirts voorzichtig om permanente kreuken te voorkomen. Wissel de richting van de vouwen af om markeringen te voorkomen.
  • Beschermen tegen licht: Berg je kleding niet op in direct zonlicht om verbleken te voorkomen.
  • Beschermen tegen insecten: Gebruik natuurlijke afweermiddelen zoals lavendel of cederhout om motten op afstand te houden. Vermijd mottenballen, die giftig zijn.
  • Seizoensopslag: Gebruik ademende hoezen of opbergdozen voor kleding die buiten het seizoen is. Vermijd plastic zakken, die vocht kunnen vasthouden.
  • Ruimte: Overlaad je kledingkast niet. Laat ruimte tussen kleding zodat de lucht kan circuleren.
  • Rotatie: Wissel regelmatig van kleding om te voorkomen dat dezelfde kledingstukken overmatig versleten raken.