Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Sla minder gegevens op in de cloud

data-img-cloud1.jpg

Omdat de digitale toepassingen gemakkelijk in het gebruik zijn en ons grote diensten verlenen, zet de digitale technologie ons ertoe aan steeds meer gegevens te verzamelen, die we doorsturen naar de zogenoemde “cloud” (wolk), die bestaat uit grote servers die onze gegevens opslaan en vaak kopiëren naar één of meer andere servers (als back-up).

Deze virtuele "gulzigheid" heeft wel ernstige gevolgen voor ons milieu. Datacenters zijn momenteel verantwoordelijk voor 1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik!

data-img-cloud2.jpg

De cruciale vraag is natuurlijk welke van je bestanden in de cloud opgeslagen worden:

  • je mails hoogstwaarschijnlijk, want die worden gesynchroniseerd tussen je verschillende toestellen
  • je foto’s en video’s op je GSM, want die worden waarschijnlijk automatisch gekopieerd en in de cloud opgeslagen (voor het gemak)
  • je meldingen, reacties, foto’s en video’s die je op de sociale media plaatst
  • je gesprekken op je chat-applicaties (bv. WhatsApp, Messenger,…)
  • alle gegevens van je verschillende accounts op online diensten (bv. commerciële websites)

Hoe kan je je digitale voetafdruk verkleinen?

1/ foto’s en video’s

  • Ga in de settings van je mobiele telefoon na of een automatische opslag van je foto’s en video’s in de cloud wordt toegepast en zet deze functie af. Geef de voorkeur aan een lokale opslag op je PC of laptop of op een externe schijf. Deze verbruikt immers alleen stroom wanneer je die aanzet. Voor alle veiligheid kan je de externe schijf loskoppelen en bij een familielid of vriend bewaren.
  • Wees selectief in het maken van foto’s of video’s: vermijd dubbele opnamen, wees selectief, en vermijd de automatische opslag vanuit je boodschappersapplicaties. Schenk vooral aandacht aan de video’s, die erg zware bestanden zijn (veel zwaarder dan foto’s). Wist je dat een opname in slow motion minstens 5 keer zwaarder is dan een standaardvideo ?

2/ e-mails

Ook e-mails hebben een impact: volgens het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer (Ademe) legt een e-mail gemiddeld 15.000 km af!

  • Beperk het aantal personen aan wie je een mail richt: als je het aantal ontvangers van een e-mail met 10 vermenigvuldigt, vermenigvuldig je de koolstofvoetafdruk met 4!
  • Voeg geen bijlagen toe als het niet hoeft: een e-mail stoot immers 8 keer meer CO₂ uit als hij een bijlage bevat. Optimaliseer de eventuele bijlagen door ze te comprimeren (‘zippen’), door er eerst pdf’s van te maken (deze bestanden zijn minder ‘zwaar’) of door gebruik te maken van een verzenddienst van derden, die het document na een bepaalde tijd automatisch zal verwijderen.
  • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet eens gevraagd hebt of die je niet langer interesseren.
  • Verwijder oude e-mails die je niet langer hoeft te bewaren. Zo verwijder je ze automatisch ook van de server waarop je provider ze bewaart.
  • Rangschik je mails een keer volgens hun ‘grootte’ (hun ‘gewicht’ in aantal kB of MB): dat maakt het je gemakkelijk om na te gaan welke zware e-mails je kan verwijderen. Of verwijder eventueel de bijlagen die je opslaat op je harde schijf.

     

    Wat dacht je van een e-mail-vrije vrijdag?

    Vrijdag is het einde van de week, het is bijna weekend, het is een pauze... Wat als we, na Casual Friday (waarop we ons ‘meer casual’ kleden), ook eens een No-email Friday zouden instellen? Het idee, dat uit de Verenigde Staten overgewaaid komt, wil ons aanmoedigen onze ogen van het scherm te halen om onze collega's te ontmoeten of te bellen. Je zal zien dat we op die manier vaak veel sneller vooruit komen!