Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Beperk het bekijken van films en series

data-img-video.jpg

In 2019 vertegenwoordigden videostromen 80% van de wereldwijde datastromen en sindsdien zijn ze blijven groeien, volgens de denktank The Shift Project (er wordt gesproken over 82% in 2022).

De grote toename van het aantal gebruikte schermen, van hun afmetingen en hun schermresolutie (het aantal beeldelementen of pixels per inch, wat de beeldscherpte bepaalt) en het grote succes van de korte formats (stories, reels, TikTok, enz.) hebben hier veel mee te maken.

beeldresolutie
(in pixels)
commerciële benaming
1920 x 1080 HD High definition 2K
3840 x 2160 UHD Ultra high definition 4K
7680 x 4320 FUHD Full ultra high definition 8K

Van deze 80% heeft een kwart (20%) betrekking op diverse toepassingen zoals tv-streaming, online-vergaderingen of bewaking op afstand, terwijl de resterende driekwart (60%) afkomstig is van video op aanvraag ('Video on Demand') die beschikbaar is op platforms zoals YouTube, Netflix, Disney, enz.

Met andere woorden, meer dan de helft van het dataverkeer in de wereld (60%) is afkomstig van onze consumptie van amusementsvideo’s.

storage/website/data-dwg-video-nl.png

Wat kan je doen?

  • Verminder de kwaliteit van video's door de instellingen in je apps of op je tv te wijzigen (vermijd te hoge resoluties die het dataverbruik nodeloos verhogen).
  • Schakel de automatische videoweergave (het automatisch opstarten van een volgende aflevering of van een andere inhoud) of de ‘slimme’ downloads (smart downloads, een functie die een video in de achtergrond download “voor je comfort”) uit.
  • Kies de "data saving"-opties op je toestellen en in je apps en stel een limiet in voor de verbruikte data.
  • Kies altijd een wifi-verbinding boven een 4G-verbinding: 4G verbruikt immers 3 keer meer energie.