Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Ga correct om met voedsel

frid-img-food.jpg

Enkele vanzelfsprekende tips waaraan we misschien niet altijd denken:

 • Zet geen warm voedsel in je koelkast of diepvriezer
  Hierdoor warmt de binnenruimte op en verbruikt het toestel meer energie. Laat warm voedsel eerst buiten de koelkast afkoelen. Dit voorkomt tevens rijpvorming en dus energieverbruik.
 • Plaats resterende voedingswaren onmiddellijk weer in de koelkast
  Zo vermijd je dat ze opwarmen en in de koelkast weer volledig moeten afkoelen. Dit kost extra energie.
 • Plaats de voedingswaren op de juiste plaats
  In de meeste koelkasten – met uitzondering van deze met een “no frost”-functie (geventileerde koude) – zijn er verschillende temperatuurzones. De koudste zone bevindt zich in het algemeen vlakbij het koelelement. Bij de plaatsing van voedingsmiddelen hou je daar best rekening mee :
  • In de koudste zone (0 tot +5°C) : vlees, vis, charcuterie, melk(producten), sauzen, gebak, bereide schotels onder vacuüm, rauwkost.
  • In het middengedeelte (+5 tot + 7°C) : bereide producten (vlees, vis, groenten en soepen), rood fruit, aangebroken melk en room.
  • In de groentebak (+8 tot +10°C) : groenten en fruit, kazen
  • In de deurvakjes (met regelmatige temperatuurwissels tussen +5 en +15°C) : boter, eieren, aangebroken sauzen, drank.
 • Bewaar geen producten in de koelkast die ook daarbuiten bewaard kunnen worden
  Ongeopende blikken, potjes en flessen vergen geen koeling en worden dus best op kamertemperatuur bewaard. Ook sommige groenten (aubergines, courgettes, tomaten, paprika’s…) horen niet thuis in de koelkast. Dit vermijdt een overvolle koelkast met een slechte luchtcirculatie.
 • Ontdooi diepgevroren voedingswaren in de koelkast
  Deze methode heeft 2 voordelen: het koude pak zal de ‘warmte’ in de koelkast opslorpen, zodat die minder moet koelen, en bovendien is dit een veilige methode om diepgevroren vlees of vis te ontdooien. Een praktisch nadeel is dat het langzaam gaat. Leg het voedsel daarom de avond voor het wordt bereid vanuit de diepvriezer in de koelkast. Hou ontdooien in de microgolfoven alleen voor “noodgevallen”.