Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be

Een nieuw leven voor je oude toestel

frid-img-recycling.jpg

Een oud toestel op het einde van zijn levensduur mogen niet op de schroothoop terechtkomen, want ze bevatten nog steeds heel wat componenten die gerecycleerd kunnen worden, zoals metalen, plastics, glas….

Zorg daarom altijd voor een correcte recyclage via een recyclagepark, of geef het oude toestel bij de aankoop van een nieuwe koelkast of diepvriezer aan de handelaar, die verplicht is het oude toestel te aanvaarden en in het reguliere recyclagecircuit te brengen.

Zet een afgedankt toestel nooit op de stoep en geef het nooit mee met een schroothandelaar die de compressor vaak onvoorzichtig zal verwijderen en de gassen in de atmosfeer zal laten ontsnappen, een praktijk die trouwens verboden is.

Nog belangrijker bij koeltoestellen

frid-dwg-recycling.png

Koelkasten en diepvriezers bevatten nog twee bijkomende materialen, waaraan zeker de nodige aandacht moet besteed worden: de koelvloeistof en de isolatieschuimen: 

  • De koelvloeistof staat, via een systeem van compressie en verneveling, in voor de absorptie van warmte in de koelkast/diepvriezer en voor het transport van die warmte naar de achterzijde. In de oude toestellen was deze koelvloeistof vaak freongas, een fluorhoudende koolwaterstofverbinding (CFK) die de ozonlaag aantast en een bijzonder groot opwarmend effect heeft. In modernere koelkasten is deze in Europa vaak vervangen door onder meer isobutaan (R600a).
  • Ook de isolatieschuimen kunnen synthetische stoffen met een zeer groot opwarmend vermogen bevatten. 

Ter herinnering: de ozonlaag beschermt ons tegen ultraviolette (UV) straling, die gevaarlijk is voor ons lichaam omdat ze zonnebrand en kanker veroorzaakt.

Logo

De Belgische Federale Site
om je CO2-uitstoot te verlagen

EnergyWatchers biedt via een ruim aanbod aan praktische tips en rekenmodules een massa informatie om je energieverbruik en CO₂-uitstoot te verminderen. Wie de uitdaging wil aangaan, kan badges winnen en ze delen met vrienden en familie.